Uitvaartverzekeringen vergelijken

Een uitvaart is een kostbare aangelegenheid waarvan de kosten kunnen oplopen tot wel €10.000,-. Veel mensen hebben zo’n geldbedrag niet ‘even’ achter de hand. Door een uitvaartverzekering af te sluiten zorgt u ervoor dat de nabestaanden geen financiële zorgen ervaren wanneer u overlijd. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen.

Vaak wordt het afsluiten van een uitvaartverzekering beschouwd als een morele plicht naar de nabestaanden toe. Met een uitvaartverzekering spaart u voor de kosten van een uitvaart door middel van premiebetaling. De uitvaart wordt ingericht naar de persoonlijke wensen van de overledene, eventueel in samenspraak met de nabestaanden. Het prijskaartje dat bij een uitvaartverzekering hoort, is afhankelijk van een aantal factoren.

Om te bepalen welke polis bij u past is het belangrijk om eerst vast te stellen voor welk bedrag u zich wilt verzekeren. Een uitvaart is een kostbaar plaatje, toch zijn de kosten per persoon zeer verschillend. Het hangt af van hoe u het afscheid wilt invullen. Vragen als begraven of cremeren, hoeveel mensen, wat voor soort kist zijn dan ook aan de orde om de hoogte van het verzekerde bedrag in te schatten.

Op dit moment geven verzekeraars aan een gemiddelde uitvaart voor zo’n 8000 euro te kunnen verzorgen. Uiteraard zullen uw persoonlijke wensen bepalen of dit bedrag bij u aansluit. De meeste uitvaartverzekeraars hebben op hun website een uitvaartcalculator zodat u eenvoudig een inschatting kunt maken hoeveel uw uitvaart ongeveer gaat kosten.

Na het inschatten van de hoogte van het verzekerde bedrag kunt u gaan beginnen met het vergelijken van de polissen die hieraan voldoen. U kunt bij het vergelijken kijken naar de premie voor uw leeftijd en uitzoeken wat de meest voordelige optie is. Echter raden wij u aan de voorwaarden ook goed te bekijken zodat u niet achteraf voor verassingen komt te staan.

Een uitvaartverzekering is de enige verzekering waarvan u zeker weet dat u deze op een dag nodig zult hebben. Het is daarom verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo weet u zeker dat uw uitvaart geregeld kan worden, zonder dat u uw nabestaanden financieel belast.

Niemand weet hoeveel tijd hem gegeven is, dus de periode dat u premie betaalt is in de praktijk niet te voorspellen. Het kan daardoor gebeuren dat uw premiebetalingen bij uitkering van de verzekering hoger is dan het uitgekeerde bedrag. Bovendien kunnen uw nabestaanden door de uitvaartverzekering in hun keuzes voor diensten en producten worden beperkt.

Daar staat echter tegenover dat een uitvaartverzekering uw uitvaart volledig vergoedt zodat uw nabestaanden deze financiële last niet zullen dragen. Daarnaast wordt hen alle zorg uit handen genomen. De rekeningen worden in de meeste gevallen afgehandeld door de uitvaartondernemer die door de uitvaartverzekeraar wordt toegewezen.

De uitkering van de uitvaartverzekering valt onder de vermogensbelasting, deze dient u dus op te geven bij de Belastingdienst. Een uitvaartverzekering met een waarde van 7.118 euro (2019) of minder is vrijgesteld van belasting. Wanneer uw uitvaartverzekering een hogere waarde heeft, dient u deze op te geven in box 3.