Het beroep van makelaar bestaat al eeuwen. Vroeger waren er al makelaars actief in handelssteden op de stapelmarkt. Ze brachten de transacties tussen koper en verkoper tot stand. In de geschiedenis verwijst de term naar verschillende vormen van bemiddeling in handelstransacties. Tegenwoordig wordt met de term makelaar in de volksmond vooral naar een makelaar in onroerende zaken verwezen: makelaar Sittard.
De geschiedenis van de makelaardij in het algemeen gaat zelfs terug tot het jaar 1284. Men kon niet zomaar makelaar worden. Zo waren er eisen op het vlak van fatsoen en ijver. Later ontstonden er makelaarsgilden die als doel hadden om betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en het fatsoen te bewaken. Ook begonnen makelaars een belangrijke rol voor de kooplieden te vervullen.
Veel Nederlandse steden zijn vervolgens eigen regels gaan opstellen voor de beoefening van het beroep van makelaar. Een landelijke regeling werd in 1838 ingevoerd door de introductie van het Wetboek van Koophandel voor de makelaars. Op 1 maart 2001 werd de bescherming van de titel ‘makelaar’ losgelaten. Daarvoor was het namelijk een beschermde titel die verkregen kon worden door via de rechtbank beëdigd te worden. Er moest dan eerst succesvol een proeve van vakbekwaamheid afgelegd worden.
De regering vond dat de markt zichzelf kon reguleren en wilde zich niet meer bemoeien met bescherming van het beroep. Daarom is de bescherming van de titel van makelaar losgelaten. Het werk van de makelaar is overigens nooit beschermd geweest. Er bestonden al verschillende organisaties van makelaars die zich zijn blijven inzetten voor waarborging van de kwaliteit van het beroep.
Registratie, beëdiging en certificering De nieuw aan te treden vakbekwame makelaars konden ingeschreven worden in een register. De al bestaande leden werden automatisch opgenomen in het register van makelaars en taxateurs. Het CRMT (Nederlands Instituut Certificatie en Registratie Makelaars en Taxateurs onroerende zaken) deed zijn intrede. Begin deze eeuw is de Stichting Vastgoed Certificering (VastgoedCert) opgericht voor de registers van alle makelaars en taxateurs.
Aankoopmakelaar Omdat bij de verkoop van een woning altijd twee partijen betrokken zijn, bestaat er zowel de makelaar die bemiddelt bij verkoop als de makelaar die adviseert bij de aankoop. De aankoopmakelaar is in het verkooptraject de adviseur voor de potentiële koper. Werkzaamheden kunnen onder andere zijn: de zoektocht naar een geschikte woning en het begeleiden van de bezichtigingen en uiteraard het voeren van de onderhandeling. Ook kan de aankoopmakelaar advies geven over bijvoorbeeld de waarde van de woning of het al dan niet laten uitvoeren van een bouwkundige keuring.
Denk ook aan bijzonderheden die zich voor kunnen doen zoals erfpachtgerelateerde kwesties, belastingen op de woning of de rol van de VvE. De verkoopmakelaar Deze is er om het verkooptraject van het huis van begin tot eind te begeleiden. De makelaar hoeft hierbij niet alle taken uit te voeren. Het kan ook zo zijn dat de klant liever zelf bepaalde werkzaamheden wil verrichten.
De verkoopmakelaar kan aan de slag gaan zodra de klant zijn huis te koop wil gaan zetten. Veel voorkomende werkzaamheden zijn: de marketing van het huis, het opmaken van het koopcontract, de bezichtigingen uitvoeren, het onderhandelen met potentiële kopers en de administratie van het traject voeren. Kijk voor op deze makelaar in Sittard site voor meer info.